Tom Sandberg - Galleri Trafo

TOM SANDBERG I GALLERI TRAFO

Velkommen til åpning av utstilling
lørdag 18. april kl. 12.00
Utstillingen åpnes av Sune Nordgren

Opening reception Saturday April 18th from 12-16Tom Sandberg (f. 1953) er en av Norges fremste fotokunstnere. Motivkretsen omfatter et vidt spekter fra portretter til naturmotiver. Han arbeider nesten utelukkende i svart-hvitt med en mesterlig kontroll over gråtoneskalaens hårfine nyanser.

Sandbergs motiver er ikke iscenesatt; han fanger ting med en direkte tilnærming til omgivelsene. Dette knytter ham til klassisk fotografi i samme tradisjon som blant andre Alfred Stieglitz og Edward Weston. Samtidig fokuserer Sandberg på selve fotomediet og på det fotografiske språkets særegne karakter hvor de abstrakte og rent formale aspektene ved motivene kommer tydelig frem – noe som setter ham i sammenheng med en modernistisk fototradisjon.

Bildene røper et unikt blikk på omgivelsene, enten han fotograferer mennesker i bylandskaper, eller ulike naturmotiver. Dette blikket – vel så mye som de fototekniske ferdighetene – er årsaken til at det vakre og gåtefulle i detaljene kommer frem. Han avdekker en kompleks visuell virkelighet rundt oss hvor ting sjelden fremtrer krystallklart. Noe velkjent kan vise seg som noe annet enn det fremstår som ved første øyekast. Sandbergs bilder omhandler det å se, det å fotografere og det å befinne seg i verden.

I Galleri Trafo vil Sandberg stille ut fortrinnsvis nye fotografier hvor han blant annet videreutvikler motiver han har arbeidet med gjennom en årrekke.

Tom Sandberg bor og arbeider i Paris og Oslo. Han er utdannet i England, der han blant annet studerte under den amerikanske fotografen Thomas J. Cooper. Ved siden av å være første skandinav som har stilt ut ved PS1, Museum of Modern Art i New York (MoMA), har han vært utstilt ved en rekke profilerte gallerier og museer i Norden og Europa.
Sandberg er innkjøpt av en rekke samlinger, internasjonalt og nasjonalt som Magasin 3 i Stockholm, Nasjonalmuseet for kunst, Astrup Fearnely Museet for Moderne Kunst, Bergen Kunstmuseum og av toneangivende institusjoner som Moderna Museet i Stockholm. Slik er hans bilder behørig til stede når utstillingen «Åter til verkligheten – fotografier ur Moderna Museets samling» åpner i den svenske hovedstaden 9. mai.

Sandberg er dessuten invitert til å være med på den amerikanske kollektivutstillingen «Another One Hundred Photographs - an Homage to Bruce Bernhard», med verker av ikoniske legender som blant andre Diane Arbus, Robert Frank, Eliott Erwitt, Saul Leiter og Helen Levitt. Utstillingen er en hyllest til Bernhard og bygger på hans private kolleksjon av de 100 viktigste og innflytelsesrike fotografer i amerikansk kunstfotografihistorie.

Et omfattende verk om og med Tom Sandberg lanseres internasjonalt neste år når velrenommerte Aperture Foundation publiserer en ny bok som vil dokumentere den norske fotografens kunstneriske virke. I den forbindelse holder den anerkjente kuratoren Bob Nickas, som ikke minst er kjent fra sine MoMA-engasjementer, på å komponere en stor USA-utstilling med Sandbergs bilder.

Galleri Trafo, Lensmannslia 60, 1386 Asker, (ved Asker stasjon)
tlf: 66 90 40 06 www.galleritrafo.no